• (044) 361-98-83
  • (067) 566-66-69
  • (050) 383-13-90

Встановлення батьківства

Все частіше виникають ситуації, коли необхідно встановити, хто ж є біологічним батьком дитини.

Такими ситуаціями є: народження дітей в цивільних шлюбах або оформлення дитини на іншого чоловіка, власне на біологічного батька, а не на того, з ким шлюб зареєстрований.

Можна виділити два способи встановлення батьківства:

  • шляхом подачі позовної заяви в суд;
  • встановлення батьківства в добровільному порядку.

У разі добровільного рішення батьків визнати факт батьківства, згідно ст. 134 Сімейного кодексу України, необхідно підготувати заяву, яку слід надати до органів РАГСу. Це можливо зробити і в разі, якщо мати дитини перебуває у шлюбі з іншим чоловіком, але бажає зареєструвати дитину на справжнього батька при взаємній з ним згоді. При цьому можлива подача документів про встановлення батьківства не тільки після народження дитини, а й заздалегідь, в період вагітності матері.

У разі незгоди біологічного батька або його смерті матір дитини має право написати заяву і, подавши документи, встановити батьківство в судовому порядку, що регулюється ст.ст. 129, 130 Сімейного кодексу України. Як показує практика, через суд встановлення батьківства відбувається найчастіше за заявою матері дитини.

Законодавством не обмежені терміни, протягом яких можна написати позов до суду, з чого випливає: подача документів до суду і розгляд даної справи можливе в будь-який проміжок часу після народження дитини.

При розгляді справи в суді відповідними органами в якості доказів приймаються будь-які достовірні відомості, наприклад, показання свідків, різного роду документація, а також результати ДНК-експертизи. Проведення подібної експертизи буде найбільш важливим і достовірним доказом: чи вважати певну людину біологічним батьком дитини чи ні.