• (044) 361-98-83
  • (067) 566-66-69
  • (050) 383-13-90

Шлюбний договір

Шлюбний договір - це контракт, складений подружжям (або особами, які бажають укласти шлюб), щоб регулювати майнові відносини між ними, переважно під час розлучення. У нашій країні шлюбний договір здобув популярність відносно недавно, але широко розповсюдження не отримав до цих пір.

Перед весіллям рідкісна пара замислюється про те, яким може вийти розлучення. Майбутнє здається безхмарним і повним щастя, і говорити в такі моменти про розподіл майна або розірвання шлюбу здається блюзнірством.

До сих пір складання шлюбного договору вважається проявом недовіри до чоловіка.

Поділ майна при розлученні дуже складний процес, часто призводить до нервування і скандалів. Зміст шлюбного контракту заздалегідь визначає, як відбудеться розподіл майна при розлученні, самий кращий спосіб уникнути неприємного процесу поділу речей і зберегти власну гідність. Зміст шлюбного договору не жорстко закріплений в Сімейному кодексі і може бути змінено так, як цього забажає пара. Українська судова практика шлюбний договір давно визнала досить ефективним засобом заповнити недоліки Сімейного кодексу Україні і забезпечити той ступінь справедливості, яку побажають самі дружини. Поняття шлюбного договору не варто приймати як якесь ущемлення прав жінки або образлива поведінка для чоловіка. Таке поняття шлюбного договору спотворено, неповно.

Коли укладення шлюбного договору актуально?

Шлюбний договір можна укласти до вступу в шлюб. Шлюбний договір законодавство дозволяє укласти і подружжю, що вже знаходяться в шлюбі.

Коли закінчується термін шлюбного договору?

Шлюбний договір укладається безстроково або з певним терміном дії. Безстроковий договір закінчується тоді, коли розривається шлюб. Шлюбний контракт на певний термін закінчується по досягненню цього терміну. Шлюбний договір в Україні може бути розірваний або змінений достроково, але тільки у разі обопільної згоди подружжя. Відмова тільки однієї сторони від виконання шлюбного договору не має юридичної сили.

Що можна прописувати в шлюбному договорі?

Можна залишити за собою право на володіння будь-якою власністю, зазначеною в контракті. Це може бути спадщина, отримана після укладення шлюбу, подарунки. При розділі предметів розкоші, можна прописати, що вони залишаються у того, хто ними користується. Також заздалегідь можна розділити, що побутова техніка, наприклад, залишається за дружиною, а гараж за чоловіком. Шлюбний договір приклад відповідального підходу до шлюбу - подружжя розуміють, що життя швидкоплинне і при наявності можливості забезпечити на їх погляд справедливий розподіл майна у разі розлучення, вони розсудливо використовують цей шанс.

Прописати право власності на майно на користь того з батьків, з яким залишається дитина. Наприклад, при розлученні 2/3 квартири дістається тому, з ким залишається дитина.

Описати права та обов'язки з утримання дітей, старих батьків, навіть один одного. Прописати яким способом буде ділитися дохід кожного з подружжя.

Шлюбний договір може передбачати право на компенсацію моральної шкоди, заподіяної через негідної поведінки чоловіка. Це може бути алкоголізм, побої, подружня зрада.

Які умови шлюбного договору не можна вказувати?

Шлюбний договір розглядає тільки майнові відносини. Будь-які інші відносини не можуть становити умови шлюбного договору.

Не можна обмежувати дієздатність і правоздатність подружжя. Наприклад, заборонити дружині працювати або вибрати певний вид діяльності або професію.

Не можна обмежувати свободу пересувань і право на отримання освіти.

Не можна обмежувати і регулювати права по відношенню до дітей. Наприклад, вказати з ким залишиться у разі розлучення дитина.

Не можна змусити подружжя любити один одного, зберігати вірність і подібне.

Не можна прописувати умови, які одного з подружжя ставлять в дуже несприятливе становище. Не можна, наприклад, прописати, що при розлученні все нажите майно переходить у власність одного з подружжя.

На що потрібно звернути увагу при складанні шлюбного договору?

Міняти і переписувати шлюбний договір можна. Однак робиться це тільки з добровільної згоди обох з подружжя. Тому, щоб уникнути зайвих витрат і нервів, краще постаратися відразу передбачити в шлюбному контракті всі можливі варіанти розвитку ситуації і форс-мажорні обставини. Щоб не довелося кожного разу повертатися і вносити в контракт зміни.

Розірвання шлюбного договору

Якщо подружня пара приймає рішення розірвати шлюбний договір, то робити це слід з допомогою адвоката. Можливо так само і зміна шлюбного договору, але знову ж тільки в двосторонньому форматі - обоє повинні підписати цю зміну шлюбного договору. Якщо ж шлюбний договір визнаний недійсним, то розлучення і поділ майна може бути здійснено виключно згідно з тими нормами, які прописані в Сімейному кодексі України. Визнання шлюбного договору недійсним може відбутися навіть через багато років, якщо подружжя побажають розлучитися, їх може чекати неприємний сюрприз. Визнання шлюбного договору недійсним безсумнівно неприємна річ і варто завчасно подбати про легітимного і грамотності шлюбного договору.