• (044) 361-98-83
  • (067) 566-66-69
  • (050) 383-13-90

Оспорювання батьківства

У житті нерідко трапляються ситуації, коли виникає необхідність оспорювати батьківство. Наприклад, людина дізнається, що став батьком через деякий час, а не відразу після народження дитини. У багатьох чоловіків дана обставина викликає лише позитивні емоції і радість з приводу зміни свого соціального статусу. Але є й ті, у яких подібна обставина викликає шок і прагнення довести, що він жодним чином не є батьком даної дитини. Тим більше обставини можуть говорити на користь цієї особи. В цьому випадку виникає бажання оскаржити батьківство. Інший випадок - цивільні шлюби, яких стає останнім часом все більше і більше. Народження дитини в подібних шлюбах часто призводить до того, що батьки не бажають утримувати своїх дітей, вимагаючи доказів, що саме вони є біологічними батьками дітей. Нерідкі випадки, що саме проведення експертизи-ДНК доводить зворотне.

При народженні дитини робиться запис у книзі записів народжень, що є доказом батьківства чи материнства з юридичної точки зору. Дану запис також можливо оскаржити в судовому порядку.

Подаючи позовну заяву в суд на предмет оскарження батьківства, необхідно надати наступні документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • документи, що містять докази про те, що людина справді не є біологічним батьком даної дитини.

На судовому процесі ретельно вивчаються всі матеріали справи, докази, представлені обома сторонами, які або підтверджують батьківство, або доводять зворотне, можливе призначення ДНК-експертизи. На підставі цього суд приймає рішення: підтвердити запис, зроблений органами ЗАГСУ про батьків дитини або визнати запис недійсним.