• (044) 361-98-83
  • (067) 566-66-69
  • (050) 383-13-90

Припинення шлюбу

На території Україні припинення шлюбу (розірвання шлюбу) проводиться в органах реєстрації актів цивільного стану або в суді.

Припинення шлюбу в органах запису актів громадянського стану проводиться при взаємній згоді на розірвання шлюбу подружжя, що не мають спільних неповнолітніх дітей. Розірвання шлюбу за заявою одного з подружжя незалежно від наявності у подружжя спільних неповнолітніх дітей проводиться в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо чоловік чи жінка: визнаний судом безвісно відсутнім; визнаний судом недієздатним; засуджений за вчинення злочину до позбавлення волі на строк понад три роки.

При наявності у подружжя спільних неповнолітніх дітей або за відсутності згоди одного з подружжя на припинення шлюбу, розірвання шлюбу провадиться в судовому порядку.

Розірвання шлюбу провадиться в судовому порядку також у випадках, якщо один з подружжя, незважаючи на відсутність у нього заперечень, ухиляється від розірвання шлюбу в органі реєстрації актів цивільного стану (відмовляється подати заяву, не бажає з'явитися для державної реєстрації розірвання шлюбу та інше).

При розірванні шлюбу в судовому порядку подружжя може подати на розгляд суду угоду про те, з ким із них будуть проживати неповнолітні діти, про порядок виплати коштів на утримання дітей, про розміри цих коштів або про поділ спільного майна подружжя.

Якщо відсутня угода між подружжям, то суд зобов'язаний: визначити, з ким із батьків будуть проживати неповнолітні діти після розлучення; визначити, з кого з батьків і в яких розмірах стягуються аліменти на їхніх дітей; на вимогу подружжя (одного з них) провести поділ майна, що знаходиться в їх спільній власності; на вимогу чоловіка, що має право на одержання утримання від другого з подружжя, визначити розмір цього змісту.

Щоб процедура щодо припинення шлюбу була проведена без правових труднощів, то Ви можете звернутися за юридичною допомогою до наших адвокатів.

Підстави для припинення шлюбу численні, але навіть простого бажання вже достатньо для припинення шлюбу. Поняття припинення шлюбу, тобто розлучення або шлюборозлучного процесу тісно пов'язано з розподілом майна, аліментами і, можливо, з судом, якщо припинення шлюбу досягається із залученням суду, наприклад при наявності в шлюбі спільних дітей.

Наслідки припинення шлюбу - це, як правило, саме аліменти і розподіл майна.

Зверніться заздалегідь за допомогою до адвоката і розлучення буде здійснено швидко, грамотно і з мінімальним дискомфортом.